[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next] - [Date Index][Thread Index][Author Index]

Re: Yaesu FT-897 and HRD satellite tracking problem



Thank you for that verification Fabiano!

I have set the refresh time to 10 seconds and encountered the same F1 
problem.  (My apologies to everyone for the screw-ups I made on AO-51 
half an hour ago, part of the F1 delay problem!  I won't try that again.)

Your English is fine Fabiano, and you have been a great help to me. 
Thank you very much!  If I find out any fix I will let you know.

73, Dave KI4PSR


Fabiano Moser - PY5RX wrote:
> Dave,
> 
> I also have one FT-897D with CT-62 since 2005  using HRD for Satellite 
> QSO's, and also have this "taa...ta...ta..." with schelch opened.
> 
> This happen when the FT-897 recive data from computer via CAT, for this 
> the sound "ta...ta...ta..." is in sync with the square icon at "up left" 
> in the screen, that squase show you when the radio refresh data from 
> computer. This problem not happen with my FT-847 for example. I don't 
> know why Yaesu not solved it on the radio.
> 
> What you can do, and is what I do here are set on Current Data (inside 
> SAT screen) "refresh every" (set to 1 second) that will reduce the 
> problem, and you can do your QSO's better.
> 
> When you are operating SAT, you must only wait more to press again F1. 
> Or give up to 1sec interval between the TX.
> If anyone discovery the solution for this problem, I'm also want to 
> know, please!
> Dave thi's my experience with FT-897D and HRD, sorry for not so pretty 
> English ok?
> 
> I loooooove HRD, i use today with my 897 and 847 and works amazing!
> I hope I had help you
> 
> 73 Fabiano Moser PY5RX
> Lisbon/Portugal
> 
> ----- Original Message ----- From: "Dave Matthews" <dave@lostfrogs.com>
> To: <vk4tec@people.net.au>
> Cc: <amsat-bb@amsat.org>
> Sent: Wednesday, December 26, 2007 10:28 PM
> Subject: [amsat-bb] Re: Yaesu FT-897 and HRD satellite tracking problem
> 
> 
>> Yes, I've tried every available baud rate.
>>
>> 73, KI4PSR
>>
>>
>> Andrew Rich wrote:
>>> did u try changing the baud rate ?
>>>
>>>
>>>
>>> ---------------------------------------------------------------------------- 
>>>
>>> Andrew Rich VK4TEC
>>> vk4tec@people.net.au <mailto:vk4tec@people.net.au>
>>> http://www.tech-software.net
>>>
>>>
>>>
>>>
>>> -----Original Message-----
>>> From: amsat-bb-bounces@amsat.org [mailto:amsat-bb-bounces@amsat.org]On
>>> Behalf Of Dave Matthews
>>> Sent: Thursday, 27 December 2007 6:06 AM
>>> To: Simon Brown (HB9DRV)
>>> Cc: amsat-bb@amsat.org
>>> Subject: [SPAM] [amsat-bb] Re: Yaesu FT-897 and HRD satellite tracking
>>> problem
>>> Importance: Low
>>>
>>>
>>> Thank you Simon, and I appreciate the response from the guru as I
>>> appreciate your fine program!
>>>
>>> I have tried all of the procedures I could glean from the HRD forum and
>>> messages on the pertinent Yaesu group, and eham.  I have grounded,
>>> beaded with ferrites, shielded, tried different cables etc., and I still
>>> get the chuff-chuffing noise that coincides with the black square
>>> animation on the upper left of the satellite tracking tool screen.
>>>
>>> I have tried different CAT baud rates, and switched from a RS-232
>>> interface to a USB interface.  (I still have another more direct USB
>>> attempt to make after I build the Ham Gadgets interface).  And although
>>> I presently have a few beads on the CT-62 cable I guess I can add a few
>>> more beads and a few more loops through them, but so far there has been
>>> absolutely no difference notices with or without the beads.
>>>
>>> Advice on the HRD forums follows yours: 'noise radiating from the CT-62
>>> cable'.  I don't think it is in this case as I have tested and improved
>>> the shielding and added ferrites, etc.
>>>
>>> My experiments suggest that this may be a problem inherent to the rig,
>>> maybe losing its control of receiver parameters momentarily as it acts
>>> on the repetitive CAT data.  And finally a user in the Yaesu group
>>> suggests that this problem is normal for these Yaesu FT-897/857 rigs and
>>> some others.  But that user mentions simply turning off the polling to
>>> avoid the noise.  I want to use the HRD automatic Doppler shift
>>> tracking, so I need at least some periodic polling to update the rig.
>>>
>>> Thanks you Simon for your timely response!
>>> I will keep looking and experimenting.
>>> Dave KI4PSR
>>>
>>>
>>>
>>> (I would appreciate hearing from any users of an FT-897 or FT-857 who
>>> are using the satellite tracking tool in HRD with polling to track the
>>> Doppler shift.  Do you have the same chuff-chuffing?  Did you find a 
>>> fix?)
>>>
>>> Simon Brown (HB9DRV) wrote:
>>>> Sounds like radiation from the CT-62 cable - try putting a ferrite or
>>>> two on the cable.
>>>>
>>>> Simon Brown, HB9DRV
>>>>
>>>> ----- Original Message ----- From: "Dave Matthews" <dave@lostfrogs.com>
>>>>
>>>>> I have a periodic 'polling?' noise issue with my Yaesu FT-897
>>>>
>>> _______________________________________________
>>> Sent via AMSAT-BB@amsat.org. Opinions expressed are those of the author.
>>> Not an AMSAT-NA member? Join now to support the amateur satellite 
>>> program!
>>> Subscription settings: http://amsat.org/mailman/listinfo/amsat-bb
>>>
>>>
>> _______________________________________________
>> Sent via AMSAT-BB@amsat.org. Opinions expressed are those of the author.
>> Not an AMSAT-NA member? Join now to support the amateur satellite 
>> program!
>> Subscription settings: http://amsat.org/mailman/listinfo/amsat-bb 
> 
> 
_______________________________________________
Sent via AMSAT-BB@amsat.org. Opinions expressed are those of the author.
Not an AMSAT-NA member? Join now to support the amateur satellite program!
Subscription settings: http://amsat.org/mailman/listinfo/amsat-bb



AMSAT Top AMSAT Home