[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next] - [Date Index][Thread Index][Author Index]

Re: Yaesu FT-897 and HRD satellite tracking problem



Dave,

I also have one FT-897D with CT-62 since 2005  using HRD for Satellite 
QSO's, and also have this "taa...ta...ta..." with schelch opened.

This happen when the FT-897 recive data from computer via CAT, for this the 
sound "ta...ta...ta..." is in sync with the square icon at "up left" in the 
screen, that squase show you when the radio refresh data from computer. This 
problem not happen with my FT-847 for example. I don't know why Yaesu not 
solved it on the radio.

What you can do, and is what I do here are set on Current Data (inside SAT 
screen) "refresh every" (set to 1 second) that will reduce the problem, and 
you can do your QSO's better.

When you are operating SAT, you must only wait more to press again F1. Or 
give up to 1sec interval between the TX.
If anyone discovery the solution for this problem, I'm also want to know, 
please!
Dave thi's my experience with FT-897D and HRD, sorry for not so pretty 
English ok?

I loooooove HRD, i use today with my 897 and 847 and works amazing!
I hope I had help you

73 Fabiano Moser PY5RX
Lisbon/Portugal

----- Original Message ----- 
From: "Dave Matthews" <dave@lostfrogs.com>
To: <vk4tec@people.net.au>
Cc: <amsat-bb@amsat.org>
Sent: Wednesday, December 26, 2007 10:28 PM
Subject: [amsat-bb] Re: Yaesu FT-897 and HRD satellite tracking problem


> Yes, I've tried every available baud rate.
>
> 73, KI4PSR
>
>
> Andrew Rich wrote:
>> did u try changing the baud rate ?
>>
>>
>>
>> ----------------------------------------------------------------------------
>> Andrew Rich VK4TEC
>> vk4tec@people.net.au <mailto:vk4tec@people.net.au>
>> http://www.tech-software.net
>>
>>
>>
>>
>> -----Original Message-----
>> From: amsat-bb-bounces@amsat.org [mailto:amsat-bb-bounces@amsat.org]On
>> Behalf Of Dave Matthews
>> Sent: Thursday, 27 December 2007 6:06 AM
>> To: Simon Brown (HB9DRV)
>> Cc: amsat-bb@amsat.org
>> Subject: [SPAM] [amsat-bb] Re: Yaesu FT-897 and HRD satellite tracking
>> problem
>> Importance: Low
>>
>>
>> Thank you Simon, and I appreciate the response from the guru as I
>> appreciate your fine program!
>>
>> I have tried all of the procedures I could glean from the HRD forum and
>> messages on the pertinent Yaesu group, and eham.  I have grounded,
>> beaded with ferrites, shielded, tried different cables etc., and I still
>> get the chuff-chuffing noise that coincides with the black square
>> animation on the upper left of the satellite tracking tool screen.
>>
>> I have tried different CAT baud rates, and switched from a RS-232
>> interface to a USB interface.  (I still have another more direct USB
>> attempt to make after I build the Ham Gadgets interface).  And although
>> I presently have a few beads on the CT-62 cable I guess I can add a few
>> more beads and a few more loops through them, but so far there has been
>> absolutely no difference notices with or without the beads.
>>
>> Advice on the HRD forums follows yours: 'noise radiating from the CT-62
>> cable'.  I don't think it is in this case as I have tested and improved
>> the shielding and added ferrites, etc.
>>
>> My experiments suggest that this may be a problem inherent to the rig,
>> maybe losing its control of receiver parameters momentarily as it acts
>> on the repetitive CAT data.  And finally a user in the Yaesu group
>> suggests that this problem is normal for these Yaesu FT-897/857 rigs and
>> some others.  But that user mentions simply turning off the polling to
>> avoid the noise.  I want to use the HRD automatic Doppler shift
>> tracking, so I need at least some periodic polling to update the rig.
>>
>> Thanks you Simon for your timely response!
>> I will keep looking and experimenting.
>> Dave KI4PSR
>>
>>
>>
>> (I would appreciate hearing from any users of an FT-897 or FT-857 who
>> are using the satellite tracking tool in HRD with polling to track the
>> Doppler shift.  Do you have the same chuff-chuffing?  Did you find a 
>> fix?)
>>
>> Simon Brown (HB9DRV) wrote:
>>> Sounds like radiation from the CT-62 cable - try putting a ferrite or
>>> two on the cable.
>>>
>>> Simon Brown, HB9DRV
>>>
>>> ----- Original Message ----- From: "Dave Matthews" <dave@lostfrogs.com>
>>>
>>>> I have a periodic 'polling?' noise issue with my Yaesu FT-897
>>>
>> _______________________________________________
>> Sent via AMSAT-BB@amsat.org. Opinions expressed are those of the author.
>> Not an AMSAT-NA member? Join now to support the amateur satellite 
>> program!
>> Subscription settings: http://amsat.org/mailman/listinfo/amsat-bb
>>
>>
> _______________________________________________
> Sent via AMSAT-BB@amsat.org. Opinions expressed are those of the author.
> Not an AMSAT-NA member? Join now to support the amateur satellite program!
> Subscription settings: http://amsat.org/mailman/listinfo/amsat-bb 

_______________________________________________
Sent via AMSAT-BB@amsat.org. Opinions expressed are those of the author.
Not an AMSAT-NA member? Join now to support the amateur satellite program!
Subscription settings: http://amsat.org/mailman/listinfo/amsat-bb



AMSAT Top AMSAT Home