[Date Prev][Date Next][Thread Prev][Thread Next] - [Date Index][Thread Index][Author Index]

Answers to AMSAT-UK Pub Quiz 2002 - With Corrections



1). What is the oldest in orbit semi-functional amateur spacecraft?

ANSWER: Amsat-Oscar-7

2). Amsat-Oscar-40 carries a camera experiment that is used by the
Command Team for attitude determination, it is called YACE. What does
the anacronym YACE stand for?

ANSWER: Yet Another Camera Experiment

3). The YACE camera is off-pointing with respect to the spin axis of AO-40,
which natural object was used recently to calibrate "how" off-pointing the
camera is?

ANSWER: The Moon

4). In AO-40 telemetry what blocks sometimes contain the Whole Orbit Data
information?

A). A, D
B). K, L, E
C). Q
D). K, L, M, N

ANSWER: D

5). In July is the Earth closer to the Sun than in January?

ANSWER: No

6). What does TCP/IP stand for?

ANSWER: Transmission Control Protocol/Internet Protocol

7). Which country is allocated the callsign series 6CA-6CZ?

ANSWER: Syria

8). What do the morse characters [sing it] dah-di-dah-dit  dah-dah-di-dah
spell?

ANSWER: CQ

9). Which amateur satellite was given the Oscar number 35?

ANSWER: SUNSAT

10). What was the operational lifetime of AMSAT-OSCAR-6?

ANSWER: 4.5 years

11). What was the highest frequency beacon on AMSAT-OSCAR-13?

ANSWER: 2400.664 MHz (2.4Ghz will do)

12). What was Doppler's first name?

ANSWER: Christian Andreas

NOTE: The answer for Surrey was "Johann", ... this is because my text books
are incorrect,
... you learn something new every day!


13). How many moons orbit Mars?

ANSWER: 2

14). What are "Hammer-Aitoff", "Mercator", and "Mollweide" collectively
known as?

ANSWER: Map Projections

15). Who wrote in 1950:

"THE ROCKET motor is unique among prime movers in two respects - its
independence of any
external medium, and its ability to generate colossal thrusts and powers"?

ANSWER: Arthur C. Clarke

16). What was the first spacecraft to orbit Mars?

ANSWER: Mariner 9

17). In what year was INTELSAT's first satellite (Early Bird) launched?

ANSWER: [6 April] 1965

18). The first US satellite, Explorer 1 discovered the Van Allen radiation
belts.
Was it launched in (A) January 1958 or (B) February 1958?

ANSWER: A - 31 January 1958

19). Which Apollo mission was crewed by Scott, Irwin & Worden?

ANSWER: Apollo 15

20). In what US state was Robert Hutchings Goddard professor of physics when
he
BEGAN experimenting with rockets?

ANSWER: Massachusetts

21). Is a "jacobi" a measure of (A) electric resistance or (B)
electromagnetic
radiation flux density?

ANSWER: A [Obsolete unit of electric resistance defined in 1848. It is the
resistance of a copper wire of length 25 feet which has the mass equal to
345 grains]

22). A hubble is an obsolete unit of distance used in astronomy. Does one
hubble equal
9.46052973 x 10 to the power 24 metres - yes or no?

ANSWER: YES

23). Was the obsolete British unit of length - "The Iron" employed in the
measurement of
(A) Railway/Railroad tracks or (B) Shoes?

ANSWER: B - Shoes

24). What amateur satellite has the NORAD/NASA catalog number of 07530?

ANSWER: AMSAT-OSCAR-7

25). What amateur satellite has the NORAD/NASA catalog number of 26609?

ANSWER: AMSAT-OSCAR-40


26). In 1998 Bryan Burrough wrote a book called "Dragonfly". Which orbital
object
was the setting for this book?

ANSWER: Mir

27). In IPS what is the result of 1 2 + DUP +

(DUP is pronouced DUPE)

ANSWER: 6

28). What is the oldest satellite built at the University of Surrey still in
orbit
[ and working ]?

ANSWER: UoSAT 2 / Oscar 11

29). What does the appreviation "WOD" stand for?

ANSWER: Whole Orbit Data

30). In the AO-40 telemetry stream what block usually follows a K,L,M,N or E
block?

ANSWER: A


31). Since January 1, 1972, most and now all broadcast time services
distribute
timescales based upon the redefined Coordinated Universal Time, which
differs
from TAI (Atomic Time) by an integer number of seconds. What is the
abbreviation of
Coordinated Universal Time?

ANSWER: UTC

32). What does the abbreviation DOVE, as in DOVE-OSCAR-17 stand for?

ANSWER: Digital Orbiting Voice Encoder

33). In what year was UoSAT-Oscar-11 launched?

ANSWER: 1984

34). Which was launched first (A) AMSAT-OSCAR-7 or (B) Pioneer 11?

ANSWER: B - Pioneer 11

35). In mythology was Ariane a (1) Greek or (2) Roman heroine?

ANSWER: 1 - Greek

36). The US space probe Pioneer 12 was renamed before launch to what?

ANSWER: Pioneer Venus

NOTE: The answer at Surrey was Voyager, ... this in incorrect, ... Voyager
was known as
Mariner Jupiter/Saturn. [ TNX to G3RUH for correction]


37). In what year did the comet Shoemaker-Levy-9 crash into Jupiter?

ANSWER: [16-22 July] 1994

38). To what email address should everyone send in their AO-40 telemetry
capture?

ANSWER: ao40-archive@amsat.org

39): Who is the baddy in the new Scooby Doo movie?

ANSWER: Scrappy Doo

40). What is the full name of the organization known as "NOAA"?

ANSWER: National Oceanic and Atmospheric Administration

Tie Break: How many degrees does the Earth rotate in one sidereal day?

ANSWER: 360


As usual all mistakes are mine, and my word is final!

Cheers
Paul, VP9MU, G6KCV




----
Via the amsat-bb mailing list at AMSAT.ORG courtesy of AMSAT-NA.
To unsubscribe, send "unsubscribe amsat-bb" to Majordomo@amsat.org



AMSAT Top AMSAT Home